Η ημερομηνία 6 Μαρτίου, αν και δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο εορτασμού των Παγκόσμιων ημερών, ωστόσο έχει καθιερωθεί από το διεθνές Πλαίσιο Λεμφοιδήματος (International Lymphedema Frame work) και σε συνεργασία με Δίκτυα Υποστήριξης Ασθενών (Lymphedema Support Networks) ως Ημέρα Ενημέρωσης Ασθενών για το Λεμφοίδημα (Lymphedema Awareness Day) σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Το λεμφοίδημα πάντα ήταν γνωστό σαν μια πολύ σημαντική παρενέργεια μετά από χειρουργική επέμβαση στον μαστό. Μια παρενέργεια που πριν μερικά χρόνια ήταν άγνωστη η αποτελεσματική του αντιμετώπιση στην Ελλάδα. Βέβαια η ενασχόληση ιατρών αποκλειστικά με τη χειρουργική αντιμετώπιση του μαστού έκανε γνωστή . την ύπαρξη του λεμφοιδήματος ως μια επώδυνη παρενέργεια για την ασθενή. Μια παρενέργεια που σίγουρα δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αλλά επιδεινώνει σημαντικά την ποιότητα αυτής.

Το λεμφοίδημα είναι μία συχνή πάθηση του λεμφικού συστήματος που παρουσιάζεται τόσο στα άνω και κάτω άκρα, όσο και στον κορμό, λόγω δυσλειτουργίας του λεμφικού συστήματος (λεμφαγγεία, λεμφαδένες). Είναι ιδιαίτερα συχνό μετά από επεμβάσεις κακοήθειας στο μαστό, προστάτη και γυναικολογικό καρκίνο. Μετά από ακτινοβολίες όπως και κατά περίπτωση μετά από χημειοθεραπεία.

Ως Λεμφοίδημα ορίζεται η συσσώρευση λεμφικού υγρού, που έχει σαν συνέπεια αυξημένη πρωτεΐνη ,με αποτέλεσμα χρόνια φλεγμονή και αύξηση ινώδους ιστού σαν δευτεροπαθής επίπτωση της βλάβης των λεμφικών αγγείων.